UN Centar za borbu protiv terorizma u posjeti Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u utorak (07.03.) je održan sastanak na temu borbe protiv terorizma.
Sastanku sa UN-ovim timom stručnjaka za oblast „Advanced Passenger Information" prisustvovali su predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Cilj posjete UN-ovog tima jeste obavljanje konsultacija, sa svim relevantnim agencijama i institucijama BiH koje se odnose na unapređenje sistema korištenja podataka o putnicima u redovnim postupcima obavljanja graničnih i drugih oblika sigurnosnih nadzora, kako bi se spriječio ulazak osoba koje se dovode u vezu s terorizmom i koje na bilo koji način mogu ugroziti sigurnosne interese zemlje.
Prilikom posjete tim se upoznao sa aerodromskim procedurama obrade putnika za dolazne međunarodne letove, sa kapacitetima IT infrastrukture, te sa predstavnicima aviokompanija koje trenutno operiraju sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Navedene aktivnosti poduzimaju se u cilju implementacije međunarodnih obveza   Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigumosti Ujedinjenih naroda 2178, standarda ICAO (Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo), te standarda INTERPOL-a, koji se posebno odnose na uspostavu automatske unakrsne provjere podataka.